Årets julklapp 2021

 

Svenskarna har sett de mest märkliga Årets Julklapp genom åren. Från de mesta ”onödiga” prylarna som mobillåda till bakmaskin. Men vilken är årets julklapp 2021? Vi har svaret.

Varje år i november utser HUI Research Årets Julklapp. Och för att vinna den åtråvärda titeln är det vissa kriterier som ska uppfyllas. Vilka de tre kriterierna är ser du nedan, och för att vinna behöver minst ett eller flera av kriterierna vara uppfyllda.

Årets julklapp ska leva upp till ett eller flera av följande tre kriterier:

  • Vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse under året
  • Svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal
  • Produkten ska representera den tid vi lever i

Efter ett omvälvande år med social distansering och hemarbete, videomöten och slappar kläder är det dags för svenskarna att återgå till ett mer normalt liv och leva tillsammans och umgås. Från fjälltoppar till fullsatta fotbollsmatcher, från att sitta ensamma i Tv-soffan till att sitta på första parkett på en teater och från videomöten till socialt umgänge och verkligheten med fysiska möten. Årets Julklapp 2021 är Evenemangsbiljetten!

– I år är den mest eftertraktade julklappen det vi har ett uppdämt behov av, nämligen biljetter till kultur- eller sportevenemang. Och det påverkar i sin tur även andra delar av handeln. Vi ser tydligt hur evenemang, rekreation och kultur skapar behov och fungerar som en motor också för annan typ av konsumtion.

Säger Emma Hernell, VD på HUI

Suget efter evenemang är stort

Flera evenemangsarrangörerna uppger att suget är stort och många återförsäljare vittnar om redan slutsålda evenemang. Svenska törstar efter att få uppleva kultur igen. Och även om vi på giftcard.se inte säljer direkta evenemangsbiljetter, så finns olika upplevelser att välja på bland flera av våra gåvokort. Perfekt! Du kan alltså ge bort en gåva från oss och vara säker på att följa trenden med årets julklapp till personalen.

Och allt eftersom samhället öppnar upp växer suget efter evenemang, restaurangbesök och allt som händer däremellan. Spontanshopping. Pandemin har tydligt visat hur konsumtionsmönstret hänger ihop. Och därför kommer Årets Julklapp 2021 få ett större värde än enbart själva evenemangsbiljetten.

Allt från den spontana shoppingen till restaurangbesöken, transporterna till och från, hotellövernattningar med mera kommer få ta del av kakan. För att inte prata om försäljningen av merch och souvenirer. Nu ska spenderbyxorna på och samhället återgå till det normala.

Sedan 2011 dokumenterar Nordiska Museet Årets Julklapp i museets samlingar.

Årets julklapp de senaste 10 åren

2021 – Evenemangsbiljetten

2020 – Stormköket

2019 – Mobillådan

2018 – Återvunna kläder

2017 – Elcykeln

2016 – VR-glasögonen

2015 – Robotdammsugaren

2014 – Aktivitetsarmband

2013 – Råsaftcentrifug

2012 – Hörlurar

2011 – Färdigpackad matkasse