Nya skatteregler för gåvokort

Nya skatteregler för gåvokort

Till en början, ett gåvokort är att likställa med en voucher, alltså ett värdebevis. Utställaren har alltså en skyldighet att godta vouchern/kupongen som ersättning för en levererad vara eller tjänst.

Vouchrar finns i två olika utföranden, enfunktionsvouchrar och flerfunktionsvouchrar. Vårt sortiment av klassiska presentkort och gåvokort omfattas alltså av de nya skattereglerna som Skatteverket tagit fram.

Vad innebär de nya riktlinjerna?

Kort sammanfattat så klassas numer en voucher som ger möjlighet för innehavaren att välja på varor och tjänster med olika momssatser som en flerfunktionsvoucher. Det är nu det knepiga börjar.

Vid försäljning av flerfunktionsvoucher ska inte mervärdeskatten (moms) tas ut vid försäljningstillfället. Detta eftersom det inte går att fastställa vilken vara eller tjänst som innehavaren av värdebeviset faktiskt väljer. Okej, det kan ju verka rimligt.

Detta innebär att om du som arbetsgivare köper ett gåvokort eller presentkort i julklapp till personalen, där den anställde kan välja på varor med olika momssatser, alltså mat & upplevelser, blandat med hårda presenter, heminredning med mera inte ska betala moms på inköpet.

Det är i stället den anställda som löser in värdebeviset som blir debiterad mervärdeskatten direkt av utställaren av värdebeviset. Detta var ju inte din tanke när du köpte och gav julklappen till personalen.

Felaktigt debiterad mervärdeskatt

Har utställaren / leverantören fakturerat dig som inköpare mervärdeskatt för en flerfunktionsvoucher är det att betrakta som en felaktigt debiterad mervärdeskatt. Det går att korrigera i efterhand, men kräver en hel del arbete av både utställaren och dig som kund.

Så påverkas sortimentet

Våra gåvokort anpassas därför till att enbart innehålla artiklar med samma momssatser, så kallade enfunktionsvouchrar. Ett beslut som vi anser nödvändigt för att inte bryta mot de nya skattereglerna. Samtidigt säkerställer det att vi, våra samarbetspartner och att Du som kund ska slippa skattetekniska problem.

Detta betyder i praktiken att vi inte säljer gåvokort där mottagaren kan välja på mat & delikatesser, blandat med hårda gåvor, tidskrifter med mera. Däremot finns vissa upplevelser kvar då de klassas som en tjänst, och håller ”rätt” momssats.

Samtliga gåvokort i sortimentet är därmed anpassade till de nya riktlinjerna och beskattas som enfunktionsvouchrar så att du slipper huvudbry.

Hos oss kan du vara säker på att inte göra fel. Vårt sortiment är uppdaterat efter gällande lagar och regler och du är i trygga händer.

Vi är proffs på gåvokort!


Vill du läsa med om du nya reglerna, hittar du de hos skatteverket