Skattefria gåvor upp till 2000 kronor

Coronagåva - 2000 kronor skattefritt

Skattefria gåvor, ja det är sant!

I år har du möjlighet att ge skattefria gåvor till ett större värde än normalt. Hur kan de komma sig? Jo, det beror på att värdet på den tidigare ”coronagåvan” (som vi skrivit om här) dubblas från 1000 kr till 2000 kr inkl. moms och gäller för varje anställd. Skattefriheten för coronagåvan gäller dessutom utöver redan existerande regler som vi känner igen från julgåvor, jubileumsgåvor, minnesgåvor med mera.

Det betyder att du i år har rejält med utrymme att visa dina anställda uppskattning. Ta vara på den möjligheten!

I år kan du alltså köpa en julklapp till personalen för hela 2500 kronor. Vilket är möjligt eftersom du kan kombinera ”coronagåvan” med den existerande julgåvan. Och även om julklappen kostar 2500 kronor, så blir det inte några skattekonsekvenser, varken för dig eller den anställde. Det betyder att den anställda slipper förmånsbeskattningen helt, och att du som arbetsgivare kommer undan sociala avgifter.

Gåvor som du ger till dina anställda under perioden 1 januari – 31 december 2021 behöver inte förmånsbeskattas om gåvornas värde sammantaget inte överstiger 2 000 kr per anställd och att de inte lämnas i pengar. Reglerna träder i kraft 1 maj 2021 men gäller för hela året.
Den tillfälliga skattefriheten gäller utöver de möjligheter som finns sedan tidigare att ge skattefria gåvor till anställda.

Källa: Skatteverket

Det här krävs för skattefria gåvor

Samtliga anställda, eller en större grupp av de anställda ska erhålla gåvan., samt att gåvan ska ha ett motsvarande marknadsvärde.

Hur länge gäller reglerna för coronagåvan?

Nuvarande regler gäller fram till och med 31 december 2021.

Vad får du ge som skattefri gåva?

Du kan ge en eller flera varor eller tjänster. Exempelvis får du ge presentkort så länge de inte kan växlas in eller bytas mot pengar.

Så här bokför du en skattefri gåva

Gåvans totala värde inklusive moms bokförs på företagskonto 1930 som kredit. Debitera sedan konto 7631 personalrepresentation med gåvans värde exklusive moms. Momsen debiterar du på kontot för ingående moms, 2641.

Exempel:

Skattefria gåvor - Så här bokför du en skattefri gåva


Ett bra tips på present till anställda är gåvokort, där du låter mottagaren välja sin egen gåva. Och eftersom att ett gåvokort inte kan växlas in mot pengar, kan du kan nyttja skattefriheten som regering och riksdag beslutat. Perfekt! Du kan botanisera bland ett stort sortiment av gåvokort hos giftcard.se