Skatteregler för gåvor
När det gäller skatteregler för gåvor finns det en del bra saker att känna till som företagare.
Vi sammanfattar och förklarar på ett kortfattat sätt vad som gäller.
När det gäller skatteregler för gåvor finns det en del bra saker att känna till som företagare.
Vi sammanfattar och förklarar på ett kortfattat sätt vad som gäller.
Normalt sätt är gåvor från arbetsgivaren skattepliktiga och ska tas upp av den anställda i deklarationen. Men det finns undantag. Den så hett debatterade företagsjulklappen – julgåvan, är skattefri under vissa förutsättningar.
Julgåvan från företaget är skattefri så längde värdet av presenten, alltså marknadsvärdet inklusive moms, inte överstiger 500 kronor. Dessutom måste du som arbetsgivare ge alla anställda, eller merparten av de anställda samma gåva för att skattefrihet ska gälla. Och överstiger värdet på gåvan 500 kronor blir klappen skattepliktig från första kronan.
Minnesgåva är en gåva med minneskaraktär! Gåvan får lämnas till en anställd som tack för lång och trogen tjänst. I klartext betyder det att den anställde måste haft sin anställning i 20 år eller mer.
Men minnesgåvan får också lämnas till en anställd i samband med att personen uppnår en viss ålder, exempelvis på 50 års dagen. Eller en annan bemärkelsedag av större betydelse. Det är dock bra att känna till att den anställde måste haft anställningen varaktigt i en sammanlagd tidsperiod om minst sex år. Minnesgåvan får du även lämna över när den anställde går i pension.
Värdet på minnesgåvan får uppgå till hela 15’000 kronor inklusive moms. Det gör den till den mest generösa gåvan skattelagstiftningen gällande företagspresenter.
Du bör också känna till att minnesgåvan bara får ges en gång, utöver när anställningen avslutas (pensionering).
Det är många företag som premierar sin personal med sommargåvor. En trevlig gest som kanske sker över en lunch strax innan midsommar. Men till skillnad från andra gåvor, behandlas inte sommargåvan i något stycke i skattelagstiftningen.
Som ett resultat av detta, blir normalt den omtyckta sommarpresenten skattepliktig för den anställde, eftersom den räknas som ersättning för utfört arbete. Och du som arbetsgivare ska dessutom betala arbetsgivaravgift på gåvans värde, beloppet redovisas i AGI.
Jubileumsgåvan är en frivillig gåva från dig som arbetsgivaren till den anställde och kan ges när företaget firar 25-, 50-, 75- eller 100-årsjubileum. Så länge Jubileumsgåvans värde inte överstiger 1500 kronor inklusive moms är den skattefri.
Kundgåvan är enligt huvudregeln inte avdragsgill som kostnad. Men det finns som alltid undantag. Du får nämligen göra avdrag för reklamgåvor och representationsgåvor. Vad är då skillnaden mellan en reklamgåva och representationsgåva? Låt oss reda ut begreppen.
Reklamgåva är en present av ”obetydligt värde”. Produkten du ger bort bör ha en anknytning till givarens verksamhet på ett eller annat sätt. Men det är även okey att du ger bort enklare presentartiklar, så längde du märker dessa med din verksamhets logotyp eller varumärke. Vanliga artiklar att ge bort är t-shirts, paraplyer, muggar med mera.
Representationsgåva, vad är det? Jo det är en gåva som du kan lämna för att inleda eller bibehålla en affärsrelation med en kund och/eller leverantör. Som exempel på representationsgåva kan vi nämna, vinflaskor, chokladaskar, biobiljetter eller blommor.
Värdet på representationsgåvan får uppgår till högst 300 kr per person. Tyvärr medger inte Skatteverket avdrag för representationsgåvor du ger i samband med helgdagar eller personliga högtidsdagar.
Du kan läsa mer om representationsgåvor på skatteverkets hemsida.