En ”ful jävla skrivbok”. En ”värdelös vattenflaska med logo”. Det är snart jul igen och landets chefer står med huvudbry, för visa uppskattning för året måste man ju göra – men det kommer att ske på lite olika sätt, var så säker.
Vi får förmoda att tanken är god. Men samtidigt vet vi att det är många kämpar där ute som inte får någon julklapp alls. Speciellt om man är timanställd och bara rycker in lite här och där. Eller kanske sitter på ett vikariat. För då är man tydligen inte värd någon uppskattning.
Men alla minns vi väl den klassiska sagan om Karl Bertil Jonssons julafton och viken glädje som de sex servettringarna i päronträ skänkte familjen. Trotts en uppenbar miss i matchningen.
Den klassiska tecknade kortfilmen från 1975 spelas traditionsenligt på julafton på SVT men släpps nu som en dramatiserad bearbetning på landets biografer den 12 november 2021. Det ser vi fram emot!
Men åter till julklapparna och vår undersökning. Det är ”tanken som räknas” och många nämner att de skulle bli glad för vad som helst, när frågan ställs vad de helst skulle vilja ha i present från sin arbetsgivare i år.
Men är det riktigt sant? För vi kan inte sluta fundera på hur en del företagare tänker.
Som när en chef på ett mindre bolag, där alla känner alla, kommer med en rökt lammfiol också till vegetarianen.
Eller när paketet som öppnas på julfesten, visar sig innehålla en fullkomligt gräslig pryl med stora blaffiga tryck av företags logotyp, helt ogenomtänkt. Vem ska använda den där, och när?
Det finns många exempel på när presenten hade lite mer att önska. För inte heller när en kommun ger bort en kulspetspenna känns speciellt upplyftande, nästan mer som ett dåligt skämt.
Även fina presenter kan bli överflödiga
Men även fina presenter kan bli överflödiga, så det gäller att variera. För som vissa säger i vår undersökning så blir även en picknickfilt och termosmugg lite tråkigt när vi fick det i både sommarpresent och julklapp tre år i rad. Kanske fick företaget en bra mängdrabatt, men speciellt genomtänkt känns det då inte.
Och som butiksanställd att få välja något ut den egna butiken, hur kul är det?
Visserligen är det väl generöst, och beror helt på om du jobbar på Ica eller annan livsmedelskedja, för äta gör vi ju alla. Men att få välja en vara ur exempelvis Byggmaxs sortiment kanske inte känns lika roligt. Då hade det kanske varit bättre att skänka en slant till välgörande ändamål, något som flera arbetsgivare gjort under åren. ”Jag tog undan paketet och gav det till en fattig” som Karl-Bertil Jonsson sa i kortfilmen.
Men det ska inte stå att det är företaget som skänker pengar poängterar Anders. Det ska stå att det är de anställda som stöttar organisation som får gåvan, det är ju de facto på vår bekostnad säger han.
Och det är inte helt problematiskt att som företag tala om för personalen att man valt att ge en summa till välgörenhet. Även om det är en fin gest och att bolaget framstår som givmilt blir det den anställde som snällt får stryka på foten. Något som resulterar att den lilla uppskattningen som en julgåva ger uteblir och saknas av många.
Men en present som står högt i kurs hos de allra flesta är ett presentkort som kan lösas in mot ett givet utbud av gåvor på en internetlösning. Faktum är att hela 95 % anger att de är nöjd med gåvan, vilket är svårslaget.
Bästa och sämsta klapparna
Drömjulklappar
- Extra månadslön
- Någon form av bonus
- Extra semester
Bästa julklapparna enligt anställda
- Presentkort med mat.
- Gåvokort där man får välja present själv.
- Brandsläckare, det visar på omtanke!
- Sällskapspel.
- Presentkort med köksgrejer.
- Ett par rejäla hörlurar.
- En Powerbank ”Jag har aldrig fått något så användbart”.
Sämsta klapparna
- Chokladkartong.
- Billiga merch-produkter med blaffig företagslogotyp.
- Kulspetspenna.
- Pengar till välgörenhet – Om inte personalen fått vara delaktig.
- En ful ljusstake ”på tok för stor, tung och ful är den också”.
- Ett taffligt julkort ”de hade kunnat spara in portot – ett mejl hade räckt”.
- Ingenting.
- Och sist med inte minst – En lammfiol till vegetarianer.
Kom ihåg att komplettera dina paket med en fin julhälsning!
Vi har tagit fram en lista med hälsningar som kan hjälpa dig på vägen. Läs våra julhälsningar här.
Julklappar & skatter – Det här gäller
Du som arbetsgivare får ge julgåvor till ett belopp om 500 kronor inkl. moms. Håller du dig inom gränsen är gåvan skattefri för den anställde. Kliver du däremot över beloppet är den anställde skyldig att skatta för gåvan, och du som arbetsgivare åker på att betala sociala avgifter (arbetsgivaravgift) för hela beloppet, från första konan.
Gåva i form av presentkort är skattefri så länge det inte kan växlas in mot rena pengar. Du kan läsa mer om skatteregler i vår sammanställning här.
Källa: Skatteverket.